Zaščita pri varjenju, ki jo boste nujno potrebovali

Zaščita pri varjenju, ki jo boste nujno potrebovali

Varnost pri varjenju se vedno začne z ustrezno zaščitno opremo. Katera je najbolj nujna in primerna zaščita pri varjenju, si ogledamo v današnjem prispevku.

1. Varilna maska in ščiti

Varilni obloki so intenzivno sijoče luči. Vsebujejo delež ultravijolične svetlobe, ki lahko povzroči poškodbe oči. Zaradi tega loka nikoli ne smete gledati s prostim očesom na razdalji 15 m. Sijaj in natančen spekter ter s tem nevarnost svetlobe sta odvisna od postopka varjenja, kovin v obloku, atmosfere obloka, dolžine obloka in varilnega toka.

Za varilce, monterje in tiste, ki delate v bližini, je tako potrebna zaščita pri varjenju tudi pred sevanjem obloka. Intenzivnost svetlobe obloka narašča z naraščanjem toka in napetosti obloka. Sevanje obloka, tako kot vsako svetlobno sevanje, upada s kvadratom razdalje. Tisti procesi, ki proizvajajo dim okoli obloka, imajo manj svetel oblok, saj dim deluje kot filter. Spekter varilnega obloka je podoben sončnemu. Izpostavljenost kože in oči loku je enaka izpostavljenosti soncu. Ker ste varilci najbližje, potrebujete masko za zaščito oči in obraza pred škodljivo svetlobo in delci vroče kovine.

varilna maska

Varilna maska je na splošno izdelana iz izolacijskega materiala iz stisnjenih vlaken. Ima nastavljiv naglavni trak, zaradi katerega jo lahko uporabljajo osebe z različnimi velikostmi glave. Da bi zmanjšali odsev in bleščanje, ki ga povzroča močna svetloba, je maska običajno črne mat barve. Prilega se čez glavo in jo je mogoče zasukati navzgor, ko ne varite. Glavna prednost maske je v tem, da pušča prosti obe roki, kar omogoča, da hkrati držite obdelovanca in varite. Ščitnik za roko zagotavlja enako zaščito kot maska, vendar ga na mestu drži ročaj. To vrsto ščita pogosto uporablja opazovalec ali oseba, ki vari kratek čas. Zaščitna varilna maska ima držala za leče, ki se uporabljajo za vstavljanje pokrovnega stekla in filtrskega stekla. Pri nekaterih maska se držala za leče odprejo ali obrnejo navzgor. Leče so zasnovane tako, da preprečujejo opekline in poškodbe oči zaradi absorpcije infrardečih in ultravijoličnih žarkov, ki jih proizvaja oblok.

Filtri

 

Filtrirna stekla ali plošče so na voljo v različnih optičnih gostotah za filtriranje različnih jakosti svetlobe, odvisno od postopka varjenja, vrste osnovne kovine in varilnega toka. Barva leče, običajno zelena, modra ali rjava, je dodatna zaščita pri varjenju pred intenzivnostjo bele svetlobe ali bleščanja. Barvne leče omogočajo jasno videnje kovine in zvara. Za jasen vid se včasih uporablja povečevalna leča, nameščena za filtrskim steklom.

Maske za plinsko obločno varjenje

Varno varjenje s plinskim oblokom (MIG) zahteva temnejše filtrske leče kot varjenje s kovinskim oblokom. Intenzivnost ultravijoličnega sevanja, ki ga oddaja plinsko obločno varjenje, je od 5- do 30-krat svetlejše kot pri varjenju s pokritimi elektrodami.

Ne varite z razpokanimi ali okvarjenimi ščiti, ker lahko prodiranje žarkov iz obloka povzroči resne opekline.

2. Zaščitna očala za varjenje

Med postopkom popolnoma električnega varjenja morate nositi zaščitna očala. Očala za varjenje ščitijo vaše oči pred brizganjem zvara, ki občasno zaide v masko.Ta prozorna očala ščitijo oči tudi pred delci žlindre pri drobljenju in vročimi iskrami pri uporabi kotnega brusilnika. Med varjenjem ali delom v bližini varilcev ne smete nositi kontaktnih leč. Priporočljiva so zatemnjena zaščitna očala s stranskimi ščitniki, zlasti ko sekate ali brusite. Tudi če delate v bližini varilcev, morate nositi tudi zatemnjena zaščitna očala s stranskimi ščitniki.

očala za varjenje

3. Zaščitna oblačila

Zaščitna oblačila vključuje varilne rokavice, preedpasnike, jakne, narokavnike in zaščito za noge.

Če ste izpostavljeni nevarnostim, ki jih povzročajo postopki varjenja, rezanja ali spajkanja, morate biti zaščiteni z osebno zaščitno opremo v skladu s standardi OSHA.  Ustrezna zaščitna obleka, ki je potrebna za vsako varjenje, se razlikuje glede na velikost, naravo in lokacijo dela, ki ga je treba opraviti. Nositi morate delovna oblačila brez odprtin ali rež, da preprečijo stik žarkov obloka s kožo.

Tisti, ki delate v bližini obločnega varjenja, morate nositi tudi zaščitno obleko. Oblačila naj bodo vedno suha, vključno z rokavicami. Namesto bombaža je treba nositi volnena oblačila, saj se volna ne zažge ali poškoduje z varilnimi brizgami in vas pomaga zaščititi pred spremembami temperature. Bombažna oblačila, če se že uporabljajo, morajo biti kemično obdelana, da se zmanjša njihova vnetljivost. Nositi je treba ognjevarne predpasnike ali varilne jopiče iz usnja, ognjeodpornega materiala ali drugega primernega materiala za zaščito pred brizganjem staljene kovine, sevano toploto in iskrami.

zaščitna oblačila

Med varjenjem ali rezanjem nad glavo je treba nositi ogrinjala ali pokrivala za ramena iz usnja ali drugih primernih materialov. Iskre se lahko zadržujejo v zavihanih rokavih, žepih oblačil ali manšetah kombinezonov in hlač. Zato naj bodo rokavi in ovratniki vedno zapeti, žepi pa naj bodo odstranjeni s sprednje strani kombinezonov in predpasnikov. Druga možnost je, da investirate v dober par varilnih tulcev, da zagotovite ustrezno zaščito. Hlače in kombinezoni ne smejo biti obrnjeni navzven. Za težka dela je treba uporabiti ognjeodporne hlače, visoke škornje ali druga enakovredna sredstva. Pri varjenju pri proizvodnem delu lahko pločevinasti zaslon pred nogami delavca zagotovi dodatno zaščito pred iskrami in staljeno kovino pri rezanju.

Rokavice za varjenje

Nositi je treba ognjevarne rokavice za varjenje, po možnosti usnjene, da zaščitite dlani in roke pred žarki obloka, brizganjem staljene kovine, iskrami in vročo kovino. Usnjene rokavice naj bodo dovolj debele, da se zaradi vročine ne bodo zakrknile, prežgale ali hitro obrabile. Za pobiranje vročih predmetov ne smete uporabljati usnjenih rokavic, saj to povzroči, da postane usnje trdo in poka. Ne dovolite, da bi olje ali mast prišla v stik z rokavicami, saj bo to zmanjšalo njihovo odpornost proti ognju in povzročilo, da se hitro vnamejo ali zoglenijo.

rokavice za varjenje

Ostala zaščita pri varjenju

Kadar obstaja izpostavljenost ostrim ali težkim padajočim predmetom ali nevarnost trčenja v zaprtih prostorih, je treba uporabiti zaščitne maske ali ščitnike za glavo.

Za varjenje in rezanje nad glavo ali v zaprtih prostorih je treba uporabljati tudi škornje z jeklenimi konicami in zaščito za ušesa. Če boste varili nizko, so priporočljivi ščitniki za kolena. Za varno varjenje v katerem koli območju mora biti postopek ustrezno zaščiten, da se bližnje delavce ali mimoidoče zaščiti pred bleščanjem varjenja.

Zasloni morajo biti nameščeni tako, da ni resnih omejitev prezračevanja. Zaslone je treba namestiti tako, da so nad tlemi, razen če se delo izvaja na tako nizki ravni, da je treba zaslon razširiti bližje tlom, da zaščitite sosednje delavce. Zaslon je treba prebarvati s posebnimi barvami, ki absorbirajo ultravijolično sevanje, vendar ne ustvarjajo visokega kontrasta med svetlimi in temnimi območji. Priporočljive so svetle pastelne barve na osnovi barve s cinkovim ali titanovim dioksidom. Črne barve se ne sme uporabljati.

Nevarnosti požara

Varnostni in zaščitni načrt pri varjenju za preprečevanje požara je odgovornost varilcev in nadzornikov.

Približno šest odstotkov požarov v industrijskih obratih povzroči rezanje in varjenje, ki je bilo opravljeno predvsem s prenosno opremo ali na območjih, ki niso posebej določena za tovrstna dela.

osnovna zaščita pri varjenju

Osnovna zaščita pri varjenju – povzetek (VIR 1)

Varjenje ali rezanje se ne sme izvajati v bližini vnetljivih materialov, razen če so sprejeti vsi varnostni ukrepi za preprečitev vžiga. Vroči kosi navadne kovine lahko namreč pridejo v stik z vnetljivimi materiali in povzročijo požar. Do požarov in eksplozij pride tudi pri prenosu toplote skozi stene posod v vnetljivo atmosfero ali na gorljive snovi v posodah. Vse, kar je gorljivo ali vnetljivo, je dovzetno za vžig z rezanjem in varjenjem. Pri varjenju ali rezanju delov vozil so posoda za olje, rezervoar za bencin in drugi deli vozila nevarni za požar in jih je treba odstraniti ali učinkovito zaščititi pred iskrami, žlindro in staljeno kovino.

Kadarkoli je to mogoče, bodo vnetljivi materiali, pritrjeni na ali blizu opreme, ki zahteva varjenje, trdo spajkanje ali rezanje, odstranjeni. Če odstranitev ni praktična, je treba za zaščito vnetljivega materiala uporabiti ustrezen ščit iz toplotno odpornega materiala. Prisotna mora biti oprema za gašenje požara za kakršno koli vrsto požara.

VIR (1) PrimeWeld